2019. március 26., kedd

Minden, amit az olajfestészetről tudni szeretnél

Az olajfestészet az egyik legkedveltebb műfaja a művészeknek. A középkortól kezdve ismerték technikáját, sőt, alkalmazási módjairól maradtak fenn leírások is, általános művészeti alkalmazását a 15. századi németalföldi mestereknek köszönheti a világ. Vasari, a reneszánsz kor nagy művészettörténésze a Van Eyck testvéreknek tulajdonította az olajfestékek feltalálását. A temperafestéssel szemben igazi újítást jelentett az olajfestészet bevezetése. Piero della Francesca és Antonello da Messina közvetítették az itáliai festők számára az olajfestészet technikáját, amely azután még hosszú átalakuláson ment keresztül.

Az, hogy az olajfestészet ennyire közkedveltté vált a művészek körében és ma is szívesen alkotnak ebben a műfajban, elsősorban az alapanyag kedvező tulajdonságainak köszönhető. Az olajfestékek sokkal lassabban száradnak, mint például a tempera. Az alapanyag színei mélyebbek, vadabbak, fényesebbek, szemet gyönyörködtető fény-árnyék viszonyok, tónus- és színátmenetek érzékeltetésére alkalmas. Gazdag lehetőséget nyújt a legkülönbözőbb felületi minőségek ábrázolására is. Míg a tempera inkább a világos színtartományokban mutatja meg igazi előnyeit, az olajnál a világos és mély tónusú színek együttes alkalmazásával a tér bemutatásának is szélesebb lehetőségei állnak a festők rendelkezésére.

Az olajfestészetben használt alapanyag nemcsak eme sokoldalúságának köszönheti népszerűségét, hanem annak is, hogy könnyedén lehet javítani a képet, ha szükséges. A lassan száradó festéket akár munka közben is lekaparhatja az alkotó, vagy pedig a száradás után fedőfestékkel rá lehet festeni, ígyel lehet takarni az elrontott részleteket. Lehetőség van a munka közbeni kompozíció módosításra is, ez pedig határtalan szabadságot biztosít az alkotáshoz.

Az olajfestészetben bárki kiélheti alkotói szenvedélyét! Ha Te még nem találtad meg kreativitásod kifejezéséhez a tökéletes technikát, próbáld ki az olajfestészetet, ehhez pedig vedd fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeinken!

http://piktortanoda.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése